HANDWASH ONLY!

HANDWASH ONLY!

rvs drinkfles in een teiltje

Waarom je moet stoppen met drinken uit plastic drinkflessen

De drinkfles die je elke dag gebruikt moet weer eens schoongemaakt worden, dus je stopt hem in de vaatwasser. Klinkt onschuldig, maar volgens nieuw onderzoek uitgevoerd op verzoek van Stichting Tegengif is dat het allerminst.

Merendeel bevat gevaarlijke stoffen

Stichting Tegengif onderzocht 39 herbruikbare plastic drinkflessen die verkocht worden op de Europese markt. Er werden flessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen getest. De flessen gingen tien dagen lang tweemaal per dag de vaatwasser in. Na elke vaatwasbeurt is een chemicaliëntest gedaan op het water dat na de wasbeurt in de fles werd bewaard. En wat blijkt? In meer dan de helft van alle flessen is de hormoonverstorende stof DiBP aangetroffen.

Als nulmeting zijn 39 andere flessen niet met de vaatwasser gewassen. In de flessen die niet met de vaatwasser gewassen zijn, is geen DiBP gevonden.

Hormoonverstorende stoffen

Annelies de Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, vindt de resultaten van de studie zorgelijk. “De stof die ons het meeste opvalt is DiBP. We weten van deze stof dat die effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam.” Vandaar dat DiBP ook wel hormoonverstorende stoffen worden genoemd.

“Het is bekend dat deze stoffen bij mannen een remmende werking hebben op de productie van het mannelijk hormoon testosteron,” zegt Jorke Kamstra, universitair docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit van Utrecht. “In dierproeven is er misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaadballen geobserveerd. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de reproductieorganen gevonden,” aldus Kamstra.

Onbekende stoffen

Misschien nog verontrustender dan de DiBP die vrij is gekomen, zijn de 300 andere stoffen waarvan de onderzoekers helemaal niet weten wat ze zijn. De Boer vertelt: “We weten dus niet welke stoffen dit zijn en wat ze doen. Eigenlijk zijn plastics daarmee een black box; je weet niet precies wat erin zit.”

Expert Kamstra onderschrijft deze conclusie. “Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. We weten het simpelweg niet.”

Wat moet je doen?

Wat als je al zo’n herbruikbare drinkfles gebruikt? Stichting Tegengif raadt aan om een fles te kopen die niet van plastic gemaakt is of om je plastic fles niet meer met de vaatwasser schoon te maken.

Voor een veilige en duurzame keuze kun je bijvoorbeeld een roestvrijstalen fles kopen. Een uitstekende optie is te vinden bij de Blue Bottle webshop. Bezoek onze webshop om de beste roestvrijstalen fles te vinden.

Met de aankoop van een Blue Bottle steun je bovendien lokaal dier- en natuurorganisaties, cleanupteam acties, en het DRNKWTR project op basisscholen. Binnen het DRNKWTR project ontvangen basisschoolkinderen een roestvrijstalen drinkfles met BPA- en DiBP-vrije kunststof dop na het inleveren van hun plastic drinkfles.

Conclusie: Het onderzoek van Stichting Tegengif toont aan dat het gebruik van plastic drinkflessen niet zonder risico is. Overstappen naar een veilig alternatief zoals een roestvrijstalen drinkfles is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu en de gemeenschap.

Share this content:

Geef een reactie